10 Aralık 2012 Pazartesi

Dikili Ağaç

Dikili Ağaç

Hayatta bir dikili ağacınız olsun....Gün gelir sizi kurtarır....

Kutuplar


Kutuplar

Çevremize verdiğimiz zararlar birmek tükenmek bilmiyor.Bir çok kullandığımız maddeler yüzünden küresel ısınma git gide artıyor.Buda bir çok canlıya ve dünyamıza zarar veriyor.
Zarar verdiklerimiz arasında malesef kutuplar ve buralarda yaşayan kutup ayıları var.Evsiz kalmakla burun burunalar.
  Lütfen doğamıza sahip çıkalım....Ucunda tüm canlılar var.Unutmayın sıra bizede geliyor....

4 Aralık 2012 Salı

DOĞA SEVGİSİ

DOĞA SEVGİSİ

Doğa kendine verilen değere duyarsız kalmaz.Ağaçlarımıza sahip çıkalım ki hayvanlara yaşam alanı kalsın.bizde insanlar olarak rahat nefes alalım ve yaşama sevinci bulalım.

27 Kasım 2012 Salı

Atıkların Denizde Yok Olma Süresi

Denizleri kirleterek doğaya büyük bir zarar veriyoruz.Zamanla denizlerde hiç bir canlı kalmayak sanırım insanoğlunun yüzünden :((
Sırf denizdeki canlılar mı biz kendimize bile zarar veriyoruz.Denizlerimiz olmasa 
nasıl denge olacak bir düşünelim.

Çevremizle dost olalım ki onlarda bize nimetlerinde faydalanma iznini versin....

12 Kasım 2012 Pazartesi

YAŞAMAK BİR HAKTIR....

Bir canlının canını yakmak hayattaki en kötü şeydir :(((
                                                                               
















 Doğanın dönüşümü açısından güzel bir çalışma olmuş:))

5 Kasım 2012 Pazartesi

Ürünlerin Doğada Yok Oluş Süreleri

Önemsemeyerek doğaya attığımız atıkların,yok olarak doğaya tamamen zararsız hale gelme süreleri tahmin etmediğimiz kadar uzun ve dünyaya verdikleri zarar çok büyük. Atıklarımızı Doğaya terk etmeyelim, geri dönüşümle tekrar kazanalım..
  Doğaya sizinde bir katkınız olsun.....



Atıkların çürüme ve yok olma süreleri:

Pil                                300 yıl
Kağıt                            3 ay
Gazete                         3-12 ay
Sakız                            5 yıl
Tütün                           3 ay
Plastik tabak                100 yıl
Kibrit çöpü                    6 ay
Strafor(köpük)             1000 yıl
Filitreli sigara               1-2 yıl
Çakmak(mika)              50 yıl
Meyve artıkları              3-6 ay
Kaset                           100-1000 yıl
Alüminyum                   10-100yıl
Deterjan                      400 yıl
Teneke                        100 yıl
Su boruları                   1000 yıl
İp parçaları                  3-14 ay arası
Pamuklu kumaşlar       1-5 ay arası
Yün                              1-2 yıl
Boyalı tahta                 13 yıl

Hiç düşünmeden çöpe attığımız kağıtlar hem ormanların yok olmasına neden oluyor, hem de dünyanın oksijen kaynaklarını yok ediyor bunun sonucunda da bir sürü hayvan evsiz kalıyor.
 Örneğin çiğneyip attığımız bir sakız 2 yıl sonra doğada kaybolurken, bu süreç cam şişelerde 400, plastik eşyalarda 5000 yıla kadar çıkabiliyor. 
Yukarıda atıkların doğada yok olma süreleri var. Peki bu tablo sonrasında tüketiciler ve üreticiler neler yapmalı?
Çevremize karşı daha duyarlı olarak geri dönüşüme destek vermeliyiz.

Atıklarımızı Doğaya terk etmeyelim, geri dönüşümle tekrar kazanalım..

  Doğaya sizinde bir katkınız olsun.....
Bu katkıya destek veren ve geri dönüşümde uzman kadrosuyla çalışan GAN PİROLİZ www.ganpiroliz.com firması üzerine düşen görevi layıkıyla gerçekleştiriyor.Onlarada çok teşekkür ediyorum kendi adıma...

30 Ekim 2012 Salı

Geri Dönüşüm Sanatları


Geri Dönüşümle Güzelleşelim

 Geri dönüşüm için çok anlamlı bir mesaj olmuş.Geri dönüşümle sadece doğa değil tüm canlılar rahat bir nefes alacak.Doğanın bozulan dengesi düzelecek, hayvanlar rahat yaşayabileceği bir yaşam alanı bulacak, kısaca Dünya'nın yüzü gülecek.
  Geri dönüşümü önemseyelim ve üzerimize düşen görevi yapalım...

22 Ekim 2012 Pazartesi

Denizin bir pet şişeyi yok edebilmesi için 400 yıl gereklidir.

19 Ekim 2012 Cuma

PİROLİZ NEDİR?


PİROLİZ NEDİR?

PİROLİZ: Anlaşılır bir dille; çöp yığınları içindeki cam ve metallerin ayrılmasından sonra geriye kalan ve işe yaramaz gibi görünen organik maddelerin; hava kullanılmadan ısıtılarak gaz, sıvı yakıt ve kömüre dönüştürülmesidir.


Piroliz işlemi; demir-çelik endüstrisi veya kimya endüstrisinde kullanılan, yüksek sıcaklığa, klorit ve sülfitler gibi aşındırıcı gazlara dayanıklı bir yapıya sahip fırınlarda yapılmaktadır. Fırının tabanı erimeyen bir yapıya sahiptir. Atıklar fırının üst kısmından fırına atılır. Fırının sıcaklığı aşağıya indikçe arttığı için atıklar dibe çöktükçe erirler ve atıkların yapısında bulunan gazlar açığa çıkar. Oluşan bu gazlar ısındıkları için yükselirler ve fırının üst kısmına yakın bir yerden dışarı çıkarlar.Çıkan gazı külden kurtarmak ve nemini almak için Gaz Temizleme Ünitesine gerek vardır. Diğer atıklar fırının dip kısmında erimiş mucur olarak birikir. Mucur su vasıtasıyla ayrıştırma tanklarına gönderilir. Ayrıştırma tankında, metallerden arındırılan mucur yüksek vasıflı karbon (Kok Kömürü) olarak değerlendirilir. 

PİROLİZLE GERİ DÖNÜŞÜM TEKNOLOJİSİ

Piroliz tesislerinde ÖTL kullanmak suretiyle üretilen ana ürünler piroliz yağı ve bu yağdan elektrik, çelik hurdası, carbon black’dir.
Esas itibariyle piroliz tesislerinde değişik atıklar işlenebilmekte; hem geri dönüşüm sağlanmakta hem de ticari değeri yüksek ürünler elde edilebilmektedir. 


Birde Piroliz ile ÖTL  işlemi gerçekleştirilir.Bu işlem bilgilerini aşağıda sizlerle paylaşmak istiyorum.Bu  bilgileri www.ganpiroliz.com  sitesinden alıp sizler ile paylaştım.Güzel bilgileri ve paylaşımları için kendi adıma teşekkür ediyorum.

 Türkiye'de ÖTL ve ÖTL Yönetmeliği 

 - Araç altından söküldükten sonra tekrar kullanılamayan lastikler ÖTL lastik olarak nitelendirilmektedir.
 - Bir lastiğin tekrar kullanılıp kullanılamayacağı kanunla belirlenen diş derinliğine sahip olmasıyla ilişkilidir, belli bir diş derinliğinin altında bulunan lastiklerin (tekrar kaplanmadığı takdirde) trafikte tekrar kullanımına müsade edilmemektedir. 
- Türkiye'de ÖTL'ler ile ilgili her türlü konu Çevre Kanunu ve ÖTL Yönetmeliği tarafından düzenlenmektedir. Bu yönetmeliğie göre ÖTL'lerin yeniden kazanımı esas olarak alınmakta ve ÖTL ithalatına izin verilmemektedir. 
- Herhangi bir ÖTL açık alanda muhafaza edilememektedir, ve en fazla 60 gün içinde yetkili taşıyıcı firmalara devredilmelidir. 
- Üreticiler ve ithalatçılar ürettkleri veya sattıkları lastiklerin ilk aşamada %50'sine kadar olan kısmnı, daha sonra ise bakanlıkça belirlenen oradnaki kısmını toplamak veya toplatmak, geri kazanınımı veya bertarafını sağlamak ve bunu bakanlığa belgelemekle yükümlüdür.
 - Lastik üreticileri lisanslı taşıyıcılar vasıtasıyla toplamak zorundadır ve yasaya göre geri kazanım tesisleri lisanslı taşıyıcılar tarafından toplanmış ve dağıtılan lastikler dışında lastik kabul edemektedir.
 - Bu yasanın uygulanması ile ilgili gerekli yetki ve sorumluluklar Çevre Bakanlığı'na, İl ve Çevre Orman Müdürlüklerine ve belediyelere verilmiştir. 
- ÖTL Yönetmeliği çerçevesinde Brisa, Continental, Good Year, Michelin ve Pirelli firmaları tarafından 2007 senesinde Las-Der kurulmuştur. 
- Bu firmalara 2008 senesinde Baytur, İncitaş ve Anlaş firmaları da katılmıştır. Bu firmalar lastik toplama kotası ile ilgili yükümlülüklerini Las-Der'e devretmişlerdir; ve Las-Der toplama konusunda yetkili kılınmıştır. 
 - Halihazırda Türkiye'de atık lastikler Las-Der tarafından toplanmakta, Las-Der de toplama ve taşıma faaliyetleri konusunda lisanslı alt taşeron lojistik firmaları kullanmaktadır.
 - Halihazırda Türkiye'de 600 bin ton civarında bir ÖTL stoğu bulunmaktadır, bu stoğa her sene yaklaşık 150-200 bin ton ÖTL eklenmektedir.
 - Las-Der 2011 senesinde sadece kendi üyelerinden kaynaklanan 140.000 ton ÖTL'nin %45'lik kısmı olan 63.000 ton lastiği toplamış, 2011 senesinde toplanan lastiklerin %5'1'ini geri kazanım sektörüne vermiş, geri kalanı çimento fabrikalarında yakılmıştır.

 KISA ANALİZ: Türkiye'de halihazırda her sene yaklaşık 180 bin ÖTL stoğu oluşmaktadır. Halihazırda Las-Der 2010 verilerine göre 63 bin tonu toplanmakta, geri kalan kısım çimento fabrikalarında yakılmaktadır. Toplanan 63 bin tonun da sadece %50'lik kısmı geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılmakta, geri kalan kısmı yine yakılarak bertaraf edilmektedir. Yakılarak bertaraf sadece %75 geri dönüşüm olarak kabul edilmektedir. ÖTL Yönetmeliğine göre toplanan lastikler için öncelikle yeniden kazanım ilkesi esastır; bu sebepten dolayı toplanan lastiklerin öncelikle geri dönüşüm tesislerine verilmesi kanuni gerekliliktir.

PET ŞİŞE GERİ DÖNÜŞÜMÜ MALZEMELERİ


 Pet şişesi kullanılarak Geri dönüşümle yapılmış kolyeler....Çok şık ve zarif...
Renkleride tüm bayanların sevdiği canlı renklerden....

 Kapaklarla yapılan ilaç kutusu ve pet şişeyle yapılan kuş yuvası şahane fikirler....

18 Ekim 2012 Perşembe

DENİZ KİRLİLİĞİNE PROTESTO

Los Angeles'ta yaklaşık 5 bin kişinin deniz kirliliği protestosu....
  Çok güzel ve büyük bir organizyon olmuş, ben kendi adıma tebrik ediyorum.  Herkes üzerine düşen görevi yapsa dünya'mızda bize sırt çevirmez....

Geri Dönüşüm Kazanımları

Geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak yapılan çevre dostu bir çanta.Çok şık ve cıvıl cıvıl bir görüntüye sahip.

Geri dönüşümle yapılmış çok güzel bir formula arabası :))

Çok sevimli bir kaplumbağa olmuş.....


Geri dönüşümle kazanılmış gazete kağıtlarıyla yapılan bir tür ekolojik ayakkabı.
Bir çift ayakkabının yapımında 3-5 sayfa  gazete kağıdı gerekiyor.Sağlamlığını arttırmak ve su geçirmezliğini sağlamak için ayakkabılar plastik ile kaplanıyor.

  Sizcede harika değiller mi? Sizinde böyle geri dönüşümle kazanmış olduğunuz becerileriniz varsa paylaşın lütfen.....

17 Ekim 2012 Çarşamba

AĞAÇ=HAYAT

Her kestiğimiz ağaç,hayatımızın elimizden 1 sn gitmesidir..Bugün dünya üzerinde ki tüm ağaçlar yok olursa sadece ve sadece 1 saat'lik ömrümüz kalacağınız biliyor musunuz?
 doğayı koruyalım  ömrümüz kısalmasın !!!

AĞAÇLARI KORUYALIM

 Çevremize karşı duyarlı olalım lütfen.
Nasıl sizin yaşama hakkınız varsa tabiattaki diğer canlıların da bir okadar hakkı var.
  Ağaç kesmekle hem doğaya hemde insanlığa zarar veriyoruz hiç farkına farmadan.
Geleceğimizi karartmayalım ve doğaya katkı için kesmenin yerine ağaç dikelim....

EGO ve ECO

EGO ve ECO

Ego'muz için Eco'nun dengesini bozmayalım lütfen.
  İnsanlarında, doğada yaşayan hayvanlarında temiz havaya ihtiyacı var.
  Lütfen kişişel çıkarlarımız için doğanın dengesini bozmayalım....

14 Ekim 2012 Pazar

PİROLİZ İLE GERİ DÖNÜŞÜM

Geri Dönüşüm Nedir?

Geri dönüşüm, kullanmadığımız ve evde işimize yaramadığına inanıpta çöpe attığımız   aslında geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar kullanılabilir hale getirilmesidir.
 Aslında  hergün, geri dönüşüme kazandırabileceğimiz bir sürü atık malzemeyi bilinçsizce çöpe atıyoruz. Oysaki biraz daha duyarlı ve dikkatli olup onları ayrı ayrı sınıflandırarak çöp poşetlerinde biriktirip gerekli geri dönüşüm birimlerine iletsek, çevremize çok daha duyarlı oluruz.
  Atık malzemelerin hammadde olarak tekrardan  kullanılması çevre kirliliğinin de engellenmesi açısından bir hayli önemlidir. Kullanılmış kağıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kağıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.
    Emin olun ağaç kesilmeleri , hava kirliliği, su kirliliği azaldıkça Dünya'da biraz daha rahat nefes alacaktır . Düşünsenize ileride çocuklarımızın oynabileceği parklar, içebileceğimiz su,  doğadaki hayvanların evleri  ve en önemlisi nefes alabilceğimiz bir hava olmayacak. Bence bunu kimse istemez. Öyleyse güzel bir Dünya için geri dönüşelim ve GERİ DÖNÜŞÜMÜMÜZ MUHTEŞEM OLSUN....

Bu dönüşüm işini çok iyi bir bilgi ve teknoloji ile yapabilen GAN PİROLİZ www.ganpiroliz.com adında bir şirket var.
  Şimdi kısaca onu tanıyalım...

GAN PİROLİZ NEDİR?

Gan Piroliz: Ekibi kimya ve tekstil sektörlerinde uzun yıllardır üretim tecrübesi sahibi olan mühendislerden ve üretim personelinden ve de bu pratik altyapıyı destekleyen akademik tecrübeye sahip kişilerden oluşmaktadır.
   Ekip geri dönüşüm işleminde Piroliz tekniğini kullanmaktadır. Peki Piroliz nedir? Önce onu bi tanımlayalım:

 PİROLİZ: Anlaşılır bir dille; çöp yığınları içindeki cam ve metallerin ayrılmasından sonra geriye kalan ve işe yaramaz gibi görünen organik maddelerin; hava kullanılmadan ısıtılarak gaz, sıvı yakıt ve kömüre dönüştürülmesidir.


Piroliz işlemi; demir-çelik endüstrisi veya kimya endüstrisinde kullanılan, yüksek sıcaklığa, klorit ve sülfitler gibi aşındırıcı gazlara dayanıklı bir yapıya sahip fırınlarda yapılmaktadır. Fırının tabanı erimeyen bir yapıya sahiptir. Atıklar fırının üst kısmından fırına atılır. Fırının sıcaklığı aşağıya indikçe arttığı için atıklar dibe çöktükçe erirler ve atıkların yapısında bulunan gazlar açığa çıkar. Oluşan bu gazlar ısındıkları için yükselirler ve fırının üst kısmına yakın bir yerden dışarı çıkarlar.Çıkan gazı külden kurtarmak ve nemini almak için Gaz Temizleme Ünitesine gerek vardır. Diğer atıklar fırının dip kısmında erimiş mucur olarak birikir. Mucur su vasıtasıyla ayrıştırma tanklarına gönderilir. Ayrıştırma tankında, metallerden arındırılan mucur yüksek vasıflı karbon (Kok Kömürü) olarak değerlendirilir. 

PİROLİZLE GERİ DÖNÜŞÜM TEKNOLOJİSİ

Piroliz tesislerinde ÖTL kullanmak suretiyle üretilen ana ürünler piroliz yağı ve bu yağdan elektrik, çelik hurdası, carbon black’dir.
Esas itibariyle piroliz tesislerinde değişik atıklar işlenebilmekte; hem geri dönüşüm sağlanmakta hem de ticari değeri yüksek ürünler elde edilebilmektedir. 



 Daha ayrıntılı bilgi almak için İstanbul Hadımköy'de faaliyet gösteren GAN PİROLİZ firmasını ,www.ganpiroliz.com adresinden ziyaret edebilirsiniz.

Ben kendi adıma bu güzel bilgi paylaşımları için GAN PİROLİZ firmasına çok teşekkür ediyorum...

 Unutmayalım ! Doğaya bir katkıda bizden gelsin ve GERİ DÖNÜŞÜMÜMÜZ MUHTEŞEM OLSUN...





12 Ekim 2012 Cuma

İLGİNÇ AĞAÇLAR                         





İLGİNÇ BİLGİLER

  *Bir ton kullanılmış beyaz kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı geri kazanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesinin önlenmiş oluruz.
  *Ülkemizde yaklaşık yılda 1 milyon ton kağıtla gereksiz yazışma yapılıyor ve insanların birbirlerine gönderdiği mektupların %44'nün okunmuyor.Yalnızca 100.000 aile gereksiz yazışmayı durdurursa, her yıl 150.000 ağacın kesilmekten kurtulur.
  * Büyük bir kayın ağacının, 72 kişinin 1 günlük oksijen ihtiyacını karşılar.
  * Dünyada 3000 türün üzerinde palmiye bulunmaktadır. Çin yelpaze palmiyesi -17 c dereceye, Afganistan dağlık bölgelerinde bulunan ise –22 c dereceye dayanabilmektedir.
  *Dünyada en çok tanınan ve ekonomik değeri olan palmiye türleri, hindistan cevizi ve hurmadır.
  *Avrupada doğal olarak bulunan 2 palmiyeden biri Türkiye’ dedir.(Datça-Girit Hurması) dünyada doğal olarak yalnız Girit Adası, Datça Yarımadası ve Kumluca-Finikede bulunmaktadır.
 * Bunun bir alt türü olan, Bodrum Yarımadası Gölköy’de bulunmaktadır.
  *Seychelles adalarında bulunan duble hindistan cevizi (Lodocia maldivica) nın tohumları 22 kg ağırlığa ulaşabilir.
  *Madagaskar raffia palmiyesinin;tek bir yaprağı 20metre uzunluktadır.Palmiyelerin gövdeleri genelde tekdir, ancak çok gövdeli, gövdesi dallanma gösteren veya sarmaşık türünde olanları da mevcuttur.
  *Türkiye’de dış mekanda yetiştirilen palmiye türü ithaller ile birlikte 10 u geçmemektedir.

DOĞAL TASARIMLAR

Doğal yatak, kim bilir ne güzel olur açık havada bu yatakta uyumak :))

Siz ne dersiniz?

Bol oksijenli bir uykuya hayır diyebilir misiniz?
Bu bayan hayır diyememiş :))

11 Ekim 2012 Perşembe

En Güzel Geri Dönüşüm Projelerinden

En güzel geri dönüşüm projelerinden...

Sizlerde üzerinize düşen görevi yapın ve doğaya bir katkıda bulunun...

Geri dönüşüm malzemelerinizi gerekli birimlere yönlendirin...

YAĞMUR SONRASI KOKU

Yağmurdan Sonra Duyduğumuz Koku nedir?

Yağmur sonrası hissedilen güzel kokuların bir kaynağı, toprakta yaşayan Actinobacteria grubu içinde yer alan bazı bakterilerdir. 


Toprakta yaşayan en küçük canlılardan olan bu bakteriler, en çok nemli ve karanlık ortamlarda gelişirler.

çevre koşullarının gelişmeleri için uygun olmadığı kurak dönemlerdeyse “spor” adı verilen özel yapılar üretirler. Sporlanma, bazı bakterilerin kendilerini olumsuz koşullarda korumalarını sağlayan bir özelliğidir. Yağmurdan sonra duyduğumuz kokunun nedeni de bu sporlardır. Daha önce oluşmuş bu sporların kokusunu hava kuruyken duyamayız; ancak yağmur yağdığında duyabiliriz.

çünkü yağmur damlaları yere düştüğünde, toprakta önceden birikmiş bir miktar yağmur suyunun da yardımıyla sporların havaya fırlamasına neden olur. Yağmur nedeniyle havada çoğalan nem, bu sporların kokusunun burnumuza kadar ulaşmasına neden olur. Yani aslında kokunun kaynağı toprak değil, toprakta yaşayan bu bakterilerdir.