Geri Dönüşüm Nedir?
Geri dönüşüm, kullanmadığımız ve evde işimize yaramadığına inanıpta çöpe attığımız aslında geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar kullanılabilir hale getirilmesidir.
Aslında hergün, geri dönüşüme kazandırabileceğimiz bir sürü atık malzemeyi bilinçsizce çöpe atıyoruz. Oysaki biraz daha duyarlı ve dikkatli olup onları ayrı ayrı sınıflandırarak çöp poşetlerinde biriktirip gerekli geri dönüşüm birimlerine iletsek, çevremize çok daha duyarlı oluruz.
Atık malzemelerin hammadde olarak tekrardan kullanılması çevre kirliliğinin de engellenmesi açısından bir hayli önemlidir. Kullanılmış kağıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kağıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.
Emin olun ağaç kesilmeleri , hava kirliliği, su kirliliği azaldıkça Dünya'da biraz daha rahat nefes alacaktır . Düşünsenize ileride çocuklarımızın oynabileceği parklar, içebileceğimiz su, doğadaki hayvanların evleri ve en önemlisi nefes alabilceğimiz bir hava olmayacak. Bence bunu kimse istemez. Öyleyse güzel bir Dünya için geri dönüşelim ve GERİ DÖNÜŞÜMÜMÜZ MUHTEŞEM OLSUN....
Bu dönüşüm işini çok iyi bir bilgi ve teknoloji ile yapabilen GAN PİROLİZ www.ganpiroliz.com adında bir şirket var.
Şimdi kısaca onu tanıyalım...
GAN PİROLİZ NEDİR?
Gan Piroliz: Ekibi kimya ve tekstil sektörlerinde uzun yıllardır üretim tecrübesi sahibi olan mühendislerden ve üretim personelinden ve de bu pratik altyapıyı destekleyen akademik tecrübeye sahip kişilerden oluşmaktadır.
Ekip geri dönüşüm işleminde Piroliz tekniğini kullanmaktadır. Peki Piroliz nedir? Önce onu bi tanımlayalım:
PİROLİZ: Anlaşılır bir dille; çöp yığınları içindeki cam ve metallerin ayrılmasından sonra geriye kalan ve işe yaramaz gibi görünen organik maddelerin; hava kullanılmadan ısıtılarak gaz, sıvı yakıt ve kömüre dönüştürülmesidir.
Piroliz işlemi; demir-çelik endüstrisi veya kimya endüstrisinde kullanılan, yüksek sıcaklığa, klorit ve sülfitler gibi aşındırıcı gazlara dayanıklı bir yapıya sahip fırınlarda yapılmaktadır. Fırının tabanı erimeyen bir yapıya sahiptir. Atıklar fırının üst kısmından fırına atılır. Fırının sıcaklığı aşağıya indikçe arttığı için atıklar dibe çöktükçe erirler ve atıkların yapısında bulunan gazlar açığa çıkar. Oluşan bu gazlar ısındıkları için yükselirler ve fırının üst kısmına yakın bir yerden dışarı çıkarlar.Çıkan gazı külden kurtarmak ve nemini almak için Gaz Temizleme Ünitesine gerek vardır. Diğer atıklar fırının dip kısmında erimiş mucur olarak birikir. Mucur su vasıtasıyla ayrıştırma tanklarına gönderilir. Ayrıştırma tankında, metallerden arındırılan mucur yüksek vasıflı karbon (Kok Kömürü) olarak değerlendirilir.
PİROLİZLE GERİ DÖNÜŞÜM TEKNOLOJİSİ
Piroliz tesislerinde ÖTL kullanmak suretiyle üretilen ana ürünler piroliz yağı ve bu yağdan elektrik, çelik hurdası, carbon black’dir.
Esas itibariyle piroliz tesislerinde değişik atıklar işlenebilmekte; hem geri dönüşüm sağlanmakta hem de ticari değeri yüksek ürünler elde edilebilmektedir.
Daha ayrıntılı bilgi almak için İstanbul Hadımköy'de faaliyet gösteren GAN PİROLİZ firmasını ,www.ganpiroliz.com
adresinden ziyaret edebilirsiniz.
Ben kendi adıma bu güzel bilgi paylaşımları için GAN PİROLİZ firmasına çok teşekkür ediyorum...
Unutmayalım ! Doğaya bir katkıda bizden gelsin ve GERİ DÖNÜŞÜMÜMÜZ MUHTEŞEM OLSUN...
dönüşüm için yaptıkları işlerden dolayı çok teşekkür ederim kendi adıma...
YanıtlaSil